12-08-18 Hel van Voerendaal

Op zondag 12 augustus 2018 komt de Hel van Voerendaal weer door Schin op Geul!

De Route van de Hel van Voerendaal 2018 is rond. De start zal net als bij de editie van 2017 plaatsvinden op Résidence Valkenburg in Schin op Geul. De wedstrijd zal ruim 152 kilometer later ook finishen in dit Limburgse dorpje waar het park van de hoofdsponsor gevestigd is. Je kunt de route nu ook terug vinden op Strava: https://www.strava.com/clubs/325659

Om 13.00 uur zal de karavaan geneutraliseerd vertrekken vanaf het park. Na 900 meter zal met (geneutraliseerd) voor een eerste keer aan de finish aan de Breeweg voorbij trekken. De officiële start is na 1,7 kilometer bij het bord Walem alwaar men ook meteen de eerste klim van de dag, de Walemerberg, krijgt voorgeschoteld. De klim is zo’n 1,5 kilometer lang maar de eerste 700 na de spoortunnel zijn niet al te stijl. Het tweede deel van de klim is met een piek van 8% een stuk moeilijker.

Via de Koulen en Termaar bereikt men de tweede klim van de 19,1 kilometer lange omloop die 8 keer moet worden afgelegd. In het gehucht Craubeek slaat men bij het kapelletje linksaf de Holleweg in. De weg begint hier al langzaam te stijgen maar de echte klim begint pas bij het overgaan van de Holleweg in de kerkveldweg. Dit 400 meter lange stuk heeft een gemiddelde stijging van 7%. De top van de klim bereikt men na 700 meter in Klimmen op de Schoolstraat.

Hierna zet men vanuit Klimmen koers richting Voerendaal alwaar men na 8,9 km bij de stoplichten rechts af draait richting Ubachsberg, finishplaats in 2017. Hier begint ook meteen de beklimming van de Bergseweg die 2,5 kilometer lang is. Deze klim met een gemiddelde stijgingspercentage van 3.3% is geen onbekende voor de renners die de Hel al eerder reden. Na het steilste stuk van bijna 7% blijft de weg gemeen oplopen tot in de dorp Ubachsberg.

Na 14,9 km staat men aan de voet van de Fromberg, eveneens geen onbekende in de Hel van Voerendaal. Deze vierde en daarmee laatste klim op de omloop begint met een behoorlijk steil stukje van rond de 10%. Dit duurt echter niet lang want al snel neemt de stijging af naar een percentages van rond de 5%. In totaal is de klim zoals hij dit jaar verreden wordt 1,7 kilometer lang maar de laatste 500 meter zijn echter vrij eenvoudig. Vandaar dat de streep van de bergsprint al na 1,1 kilometer klimmen is getrokken. Vanop de top van de Fromberg resten nog slechts 2 km in dalende lijn tot aan de finish op de Breeweg.

ROUTE HEL VAN VOERENDAAL 2018

Start Résidence Valkenburg, Valkenburgerweg / N595, Breeweg, Tolhuisstraat, Kerkplein, Graafstraat, Walem, Walemerweg, Koulen, Termaar, Peerboomkensweg, Penderskoolhofweg, Holleweg, Kerkveldweg, Schoolstraat, Klimmenderstraat, Barrier, Valkenburgerweg, Bergseweg, Oude Schoolstraat, Kerkstraat, Kolmonderweg, Korenweg, Vrakelbergerweg, Afvaartweg, Heugdenweg, Scheumerweg, Ransdalerstraat, Ransdalerweg, Valkenburgerweg / N595, Breeweg (finish).

Bron: http://www.helvanvoerendaal.nl | https://www.vvvzuidlimburg.nl/

Geplaatst in Evenementen.